A Falu

Hullámok

Csömör nagyközség a fővárostól észak-keletre, Budapest határától mindössze egy kilométerre található. Közvetlen HÉV- és buszjárat köti össze a fővárossal. A Gödöllői-dombság szélén helyezkedik, fekvése kellemes, dimbes-dombos. Lakóinak száma a sok kiköltöző következtében az utóbbi huszonöt évben megduplázódott, jelenleg kilencezer-nyolcszáz fő. A pesti agglomeráció zsákfaluja, vagyis lényegében nincs átmenő forgalma, hiszen aszfaltút csak a főváros felé vezet.

Csömörről az első írásos, okleveles említés 1135-ből származik, ezzel a térség legrégebbi dokumentummal rendelkező települése. A község a tatárjárás idején elnéptelenedett, újratelepítése 1715-ben kezdődött meg. Igazi, élő itt a néphagyomány: az ekkor betelepített szlovák családok „nénikéi” közül többen a hétköznapokban is népviseletben járnak. Aktív szlovák és sváb nemzetiségi önkormányzat is működik a faluban. A térségben a települést intenzív civil szervezeti, közösségi és kulturális élet jellemzi. Valószínűleg nem véletlen, hogy 2010 óta országos viszonylatban is ritkaságnak számító módon, civil, politikai pártoktól teljesen független önkormányzati vezetése van Csömörnek.

Római katolikus, evangélikus, baptista és református és közösség működik a faluban. A katolikusoknak, az evangélikusoknak és a reformátusoknak van templomuk, a baptista gyülekezet közösségi otthonnal rendelkezik. A település országos ismertségét nem kis részben a közel két kilométer hosszú, nagy történelmi múltra visszatekintő úrnapi körmenet páratlan virágszőnyegének köszönheti.

Csömör másik fő védjegye a pezsgő sportélet. A település nevét hallva még ma is sokaknak a legendás régi férfi kézilabda csapat jut eszébe, amely fél évszázada töretlenül a nemzeti bajnokságban szerepel. Az utóbbi két évtizedben azonban számos más sportág is meghonosodott az egyre bővülő sport és szabadidő központban: nagypályás labdarúgás, kispályás futsal, asztalitenisz, atlétika. A legkiemelkedőbb eredményeket a helyi kerékpárosok érik el: mind a mountain bike, mind az országúti versenyzők a magyar élmezőnyhöz tartoznak, sőt, az olimpián is képviselik hazánkat.

A település adottságaira is alapozva az elmúlt években látványosan fejlődésnek indult a szabadidő sport: tenisz- és atlétikai pálya létesült, az országosan egyedülálló gyalogos- és kerékpáros körtúra útvonal kialakításának is köszönhetően fellendült a túra élet, országos bringafesztivál zajlik minden évben, erdei öko központ fejlesztése kezdődött meg. A régóta megtelepedett számos lovardával és a térségben közkedvelt horgásztavával együtt Csömör kiemelkedően gazdag rekreációs lehetőségekkel rendelkezik.